We willen samen met jullie op zoek gaan naar nieuwe manieren van werken die helpen om een evenwicht te vinden tussen generalistisch en specialistisch werken. We willen hiervoor experimenteren met IAO waarbij we de sociale dienst zo organiseren dat maatschappelijk werkers generalistisch naar cliënten toe zijn, maar elks ook een specialisatie (kunnen) hebben om deze kennis te borgen in de organisatie.
Wat?
Met dit project gaan we samen met één lokaal bestuur aan de slag met de uitdagingen die er liggen rond onder andere het tegengaan van onderbescherming door een evenwicht te zoeken tussen generalistisch werken en het borgen van de nodige expertise binnen de sociale dienst.
Via een intensieve in-house begeleiding door een expert krijgt het geselecteerde bestuur concrete handvaten om aan de slag te gaan met IAO. De expert begeleidt het bestuur tot aan de opmaak van een vernieuwde organisatiestructuur. We bieden onder meer begeleiding bij:
- Een kick-off voor alle medewerkers
- Opstartfase (verandernood scherpstellen)
- Analysefase (organisatiescan en diagnose)
- Ontwerpfase (nieuwe organisatiestructuur)
Begeleiding bij voorbereiding van de implementatie is niet voorzien in het budget, maar kan samen met de expert worden bekeken.
Doelgroep
Lokale besturen die zoekende zijn in het evenwicht tussen generalistisch en specialistisch werken op de sociale dienst van het OCMW (bv. een OCMW dat op heden zeer specialistisch werkt en zich graag generalistischer wil organiseren of binnen een generalistische werking zoekende is naar het borgen van de nodige expertise).
Verantwoordelijken sociale dienst (hoofdmaatschappelijk werkers, coördinatoren, diensthoofden, projectleiders) HRM-verantwoordelijken, HRM-medewerkers, medewerkers organisatieontwikkeling
Er kunnen 2 personen per lokaal bestuur deelnemen (bij voorkeur iemand vanuit ondersteunende rol in combinatie met iemand vanuit inhoudelijke/leidinggevende rol in sociale dienst). Het is de bedoeling dat telkens dezelfde personen de sessies bijwonen.
Deelnameprijs
Elk geselecteerd bestuur krijgt een financiële ondersteuning waarmee het grootste deel van de individuele sessies, lerende netwerken en begeleiding kunnen worden bekostigd. Daarnaast vragen we van het lokaal bestuur een eigen bijdrage van €2500.
Hoe deelnemen?
Lokale besturen die willen deelnemen aan dit project, kunnen zich kandidaat stellen via het online inschrijvingsformulier. De deadline om je kandidatuur in te dienen is 31 juli. We selecteren via een individuele intake 1 lokaal bestuur dat gemotiveerd aan de slag wil gaan met dit project.
Projectverloop
· Juni 2023: bekendmaking van de projectoproep
· 31 juli 2023: deadline voor het indienen van het deelnameformulier
· Augustus: selectie deelnemende besturen
· September- Oktober 2023: intakegesprekken
· 19 oktober 2023: Kick-off project met eerste lerend netwerkmoment in Brussel
· Juni 2024: einde looptijd van het project
Locatie
In-house bij het lokaal bestuur
Info en contact
- We organiseren een digitale infosessie om meer info over deze projecten te geven op donderdag 29 juni om 10u. Inschrijven voor de infosessie kan via deze link.
· Info: Karen Sarens, karen.sarens@diverscity.be | 02 211 56 48