Het werk voor sociale diensten wordt steeds complexer. De vragen en problemen van cliënten zijn vaak ingewikkeld en vragen om een integrale aanpak. Tegelijkertijd krijgen de maatschappelijk werkers te maken met veranderende wet- en regelgeving, nieuwe technologieën en een samenleving die voortdurend in beweging is. Dit vraagt om flexibiliteit en wendbaarheid van de diensten en de medewerkers.
Daarom willen we samen op zoek gaan naar nieuwe manieren van werken die helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. We willen experimenteren met IAO.
IAO (Innovatieve arbeidsorganisatie) is een benadering van werk die zich richt op het creëren van een dynamische en flexibele werkomgeving die is ontworpen om de productiviteit en betrokkenheid van medewerkers te maximaliseren binnen een klantgerichte omgeving. Deze aanpak verschuift de traditionele focus van het beheren van werknemers naar het faciliteren van een omgeving waarin medewerkers meer controle hebben over hun eigen werkprocessen en -omgeving.
Het doel is om de autonomie van medewerkers te vergroten, zodat ze meer betrokken zijn bij hun werk en meer verantwoordelijkheid nemen voor het behalen van organisatiedoelstellingen.
Deze manier van organiseren is vooral relevant in de context van de snel veranderende maatschappij en arbeidsmarkt, waarbij organisaties en dus ook lokale besturen via het creëren van duurzame jobs moeten proberen om getalenteerde medewerkers aan te trekken en te behouden. IAO kan helpen om een cultuur van samenwerking, creativiteit en flexibiliteit te creëren die de organisatie in staat stelt om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en zich te versterken als aantrekkelijke werkgever.
Wat?
Met dit project gaan we samen met de lokale besturen aan de slag met de uitdagingen in sociale diensten en hoe de arbeidsorganisatie hier antwoorden op kan bieden. Via een programma van lerende netwerkmomenten en individuele coaching door een expert krijgen de geselecteerde besturen concrete handvaten om aan de slag te gaan met IAO.
Het traject zal bestaan uit verschillende bijeenkomsten waarin we samen kunnen leren en experimenteren. We zullen inspiratie opdoen uit de praktijk en uit wetenschappelijke inzichten, en samen nadenken over hoe we deze kunnen toepassen in onze eigen organisaties. Ook zullen we aandacht besteden aan de randvoorwaarden die nodig zijn om innovatieve arbeidsorganisatie succesvol te implementeren.
We bieden onder meer:
- Een individuele intake
- Een collectieve kick-off
- 5 collectieve opleidingsdagen
- Intervisies (collectief)
- Individuele coaching (online)
Doelgroep
Verantwoordelijken sociale dienst (hoofdmaatschappelijk werkers, coördinatoren, diensthoofden, projectleiders) HRM-verantwoordelijken, HRM-medewerkers, medewerkers organisatieontwikkeling
Er kunnen 2 personen per lokaal bestuur deelnemen (bij voorkeur iemand vanuit ondersteunende rol in combinatie met iemand vanuit inhoudelijke/leidinggevende rol in sociale dienst). Het is de bedoeling dat telkens dezelfde personen de sessies bijwonen.
Deelnameprijs
Elk geselecteerd bestuur krijgt een financiële ondersteuning waarmee het grootste deel van de individuele sessies, lerende netwerken en begeleiding kunnen worden bekostigd. Daarnaast vragen we van het lokaal bestuur een eigen bijdrage van €2500.
Hoe deelnemen?
Lokale besturen die willen deelnemen aan dit project, kunnen zich kandidaat stellen via het online inschrijvingsformulier. De deadline om je kandidatuur in te dienen is 31 juli. We zullen 8 lokale besturen selecteren die gemotiveerd aan de slag willen met dit project.
Projectverloop
· Juni 2023: bekendmaking van de projectoproep
· 31 juli 2023: deadline voor het indienen van het deelnameformulier
· Augustus: selectie deelnemende besturen
· September- Oktober 2023: intakegesprekken
· 19 oktober 2023: Kick-off project met eerste lerend netwerkmoment in Brussel
· Juni 2024: einde looptijd van het project
Locaties(s)
We laten dit project bij voorkeur doorgaan bij de deelnemende besturen.
Info en contact
- We organiseren een digitale infosessie om meer info over deze projecten te geven op donderdag 29 juni om 10u. Inschrijven voor de infosessie kan via deze link.
· Info: Karen Sarens, karen.sarens@diverscity.be | 02 211 56 48