Home  >  Thema's

Levenslang leren

Een leven lang leren is geen mythe, maar een keiharde noodzaak. Want het is nu al duidelijk: in de toekomst zullen er jobs verdwijnen, nieuwe en vaak betere zullen er bijkomen en bijna alle jobs zullen van inhoud veranderen. Bovendien zal de houdbaarheidsdatum van competenties gevoelig inkorten.

Naast technologie hebben ook andere trends een impact op de loopbaan van de toekomst. De toenemende individualisering, flexibilisering, meer polygame arbeidsverhoudingen, ‘uberisering’ en het actief ouder worden, zullen loopbanen en arbeidsrelaties hertekenen, waardoor we anders zullen moeten nadenken over jobs en loopbanen.

Ook al zullen competenties niet meer zo lang meegaan, kennis opdoen blijft de sleutel tot innovatie. En net zoals bij jobs, zal ook de manier van leren veranderen. Duaal leren of leren op de werkvloer maakt opgang. Dit kan zowel tijdens de studies zelf – leerlingen die werken en studeren – als in het volwassen leven. Er komen ook meer leervormen zoals flexibele leerwegen, open online cursussen en informeel leren in de vrije tijd.

Door het aanbieden van diverse opleidingstrajecten wil Diverscity de lokale besturen ondersteunen om aan competentieversterking van hun medewerkers (en dus ook van het bestuur zelf) te werken.

Ondersteuningsaanbod Diverscity

  • Met onze opleidingen in groep is het de opzet om de deelnemers, na 1 of 2 dagen, naar huis te sturen met kennis waar ze direct mee aan de slag kunnen binnen hun lokaal bestuur.
  • Met de opleidingen op maat gaan we anders te werk. Deze opleidingen worden ofwel volledig op maat samengesteld voor een groep medewerkers (bouwstenen voor talentontwikkeling) of zijn langdurige opleidingen gericht op specifieke medewerkes uit lokale besturen (kwalificerende-trajecten). Verder bieden we ook opleidingen aan die je zelf op de werkvloer kunt organiseren en waarbij dus geen externe opleider nodig is (minivormingen, de energiebarometer).
  • We organiseren ook studiedagen waarbij we een volledige dag samenstellen, met vormingen gericht op een specifieke doelgroep.
Ondersteuning
Laatst toegevoegde documentatie
Vier voordelen van minivormingen
Els Stoop, coördinator van het initiatief buitenschoolse opvang van de gemeente Wommelgem vertelt waarom zij fan is van de minivormingen.
Publicatie
Opleiding in de kijker: Dilemmatraining
Docent en cursist aan het woord over de opleiding Dilemmatraining.
Publicatie
Mindy Willems: 'van poetsvrouw tot kinderbegeleider!'
Mindy Willems was aan de slag als poetsvrouw in de buitenschoolse opvang in Lovendegem en kon zich dankzij Diverscity omscholen tot kinderbegeleider. Lees haar volledige verhaal hier.
Publicatie