Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid

Kwalificerende trajecten

© VVSG

Medewerkers uit lokale besturen kunnen de opleiding tot verzorgende/zorgkundige of begeleider in de kinderopvang, kinderbegeleider baby's en peuters of kinderbegeleider buitenschoolse opvang volgen. Dit kan in het deeltijds of voltijds volwassenenonderwijs of via één van de publieke opleidingscentra. Dit is mogelijk dankzij het VIA4-akkoord.

Dit betekent dat sinds kort ook medewerkers uit de woonzorgcentra en de dienstencheque-afdelingen zich kandidaat kunnen stellen voor de kwalificerende trajecten of kortweg k-trajecten.

Terugbetaling voor de werkgever
Tijdens de opleiding kan de werkgever je vervangen. Hij krijgt hiervoor een financiële vergoeding. Om dit te regelen hebben de VVSG en de drie overheidsvakbonden afspraken gemaakt. Vanaf februari 2021 zal dit gebeuren op basis van een forfait. Voor de medewerkers die reeds in opleiding zijn zullen er overgangsmaatregelen zijn.

Praktisch
Alle info over deze beroepsgerichte opleidingstrajecten vind je in onze nieuwe infobrochure voor kandidaten.

De lokale besturen kunnen terecht in het draaiboek voor de kwalificerende trajecten. Daar wordt het volledige stappenplan uitgelegd samen met de terugbetalingsmodaliteiten.

Stel je kandidaat voor de opleiding

  • Begeleider buitenschoolse kinderopvang: start in februari 2022
  • Begeleider kinderopvang (voor kandidaten die reeds over de kwalificatie begeleider buitenschoolse kinderopvang beschikken): start in februari 2022
  • Verzorgende: start in februari 2022
  • Zorgkundige (voor kandidaten die reeds over de kwalificatie verzorgende beschikken): start in februari 2022

Inschrijven kan via een online kandidatenformulier:

Wacht niet te lang om zeker te zijn van een plaats in het CVO of opleidingscentrum. Eventueel kan je reeds vooraf met hen contact opnemen en inschrijven voor een infosessie. Een overzicht van de plaatsen waar je de opleiding kan volgen vind je in de infobrochure of via deze overzichtskaart. De data van de infosessies staan vermeld op hun websites.

Getuigenis
Mindy Willems was aan de slag als poetsvrouw in de buitenschoolse opvang in Lovendegem en kon zich dankzij de kwalificerende trajecten omscholen tot kinderbegeleider. Lees haar volledige verhaal hier.

Meer info?
Vind je in onze folders onderaan deze pagina of ktrajecten@diverscity.be, 02/211 55 18 (van maandag tot donderdag).