Premies en ondersteuning
Ten voordele van de werkgevers
Lokale besturen kunnen een beroep doen op volgende (financiële) ondersteuning:
- Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)
Werf je een werknemer met een arbeidshandicap aan, dan krijg je elk kwartaal een premie van VDAB en dit gedurende 5 jaar. De maatregel geldt voor provincies, gemeenten, OCMW's en door hen opgerichte verzelfstandigde agentschappen of verenigingen voor werknemers die na 01.07.2008 in dienst kwamen. Lees meer informatie over de VOP premie voor werkgevers. Cumuleren met andere maatregelen is in sommige gevallen mogen.
- Tegemoetkoming voor arbeidspostaanpassing (VDAB)
Pas je de arbeidspost van een medewerker met een arbeidshandicap aan, dan betaalt VDAB je de kosten terug (zowel de aankoop- als installatiekosten). Bijvoorbeeld: een lichtsignaal laten installeren op een machine die enkel geluidssignalen geeft, een verplaatsbaar hellend vlak voor een rolstoelgebruiker, speciaal sanitair, een traplift...
- Jobcoaching na aanwerving van een medewerker uit een kansengroepJobcoaching door de VDAB begeleidt je nieuwe werknemers uit de kansengroepen tijdens de eerste 6 maanden van hun tewerkstelling in jouw bedrijf. De jobcoach richt zich hierbij niet op technische vaardigheden, maar op hun motivatie, werkattitude, omgangsvormen en communicatieve vaardigheden.
Daarnaast kan u ook terecht bij het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken (SLN vzw). SLN is de koepelorganisatie van de 'derden' in Vlaanderen: de niet-commerciële aanbieders van begeleidingstrajecten. Op hun website vindt u een overzicht van de diensten die SLN leden aan werkgevers te bieden hebben, zoals: loopbaanbegeleiding, vorming en opleiding voor werknemers (uit de kansengroepen) en ondersteuning van nieuwe werknemers (uit de kansengroepen) door een job- of taalcoach.
Ten voordele van de medewerkers
Medewerkers met een arbeidshandicap kunnen een beroep doen op volgende (financiële) ondersteuning:
- Bijstand van een doventolk Vlaamse gebarentaal (VDAB)
Ben je doof of slechthorend, dan kan je elk jaar een aantal uur gratis beroep doen op een tolk tijdens je effectieve werktijd.
- Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap en –kleding (VDAB)
Je krijgt een tegemoetkoming als je gereedschap en kleding aankoopt die je nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Bijvoorbeeld: een braillelezer, een speciale bureaustoel... Je wordt eigenaar van dit materiaal zodat je het gedurende je hele loopbaan kan gebruiken.
- Tegemoetkoming in de verplaatsingskosten (VDAB)
Er zijn drie mogelijke tegemoetkomingen: tegemoetkoming voor je begeleider bij openbaar vervoer, voor gewoon gemotoriseerd vervoer (auto), voor gespecialiseerd vervoer (speciale bus).