8 april 2019
De Block lanceert preventiecampagne rond burn-out

Wat kun je zelf doen voor je fysieke, mentale of sociale welzijn? Hoe herken je stress en burn-out? Hoe kom je er zelf weer bovenop? Wat met je werk? Bij wie kan je terecht? Antwoorden op die vragen zijn terug te vinden op de website stressburnout.belgie.be.

De website werd maandag gelanceerd in het kader van de campagne ter preventie, detectie en herstel van burn-out, die minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft voorgesteld.

'Het is moeilijk om correcte informatie te vinden over stress of burn-out. Vaak is het al laat als men er bewust van wordt en er iets aan begint te doen. Daarom lanceer ik deze campagne ter preventie van burn-out. Zo kunnen de burgers, hun omgeving, werkgevers en zorgverleners terecht op de website', zegt de minister.

In België worden 130.000 werknemers en 5.600 zelfstandigen meer dan een jaar geconfronteerd met mentale aandoeningen. Voor burn-out bestaat geen officiële diagnose en er bestaan verschillende definities. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen burn-out en andere lichamelijke of mentale aandoeningen zoals depressie of angststoornissen.

Verschillende factoren kunnen aanleiding zijn tot een burn-out: emotionele uitputting en gebeurtenissen op het werk. Burn-out komt zowel voor bij werknemers, ambtenaren, zelfstandigen als vrije beroepers. Iedereen kan ermee in aanraking komen en vaak ontbreekt de kennis om ermee om te gaan. Daarom richt de website zich naar verschillende doelgroepen. Zowel burgers en hun omgeving, zorgverleners als werkgevers worden aangesproken.