Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid
Home  >  Thema's  >  Werkbaar werk

Documentatie

Aan-de-slag-fiche beweging en lang stilzitten
Een beweegaanbod op maat van je werknemers versterkt de productiviteit, de teamspirit én het imago van je organisatie. Meer bewegen en minder zitten op en naar het werk vermindert bovendien het absenteïsme. Redenen genoeg dus om een beleid op poten te zetten rond minder lang stilzitten en meer beweging op het werk. De tips en tools in deze fiche helpen je alvast op weg.
Publicatie
Aan-de-slag-fiche voeding
Als organisatie heb je er alle belang bij dat je medewerkers gezond eten. Als je medewerkers gezond eten, ondervinden ze niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze krijgen ook meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Meer nog, gezonde voeding leidt tot minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en teamspirit. In deze fiche vind je tips en tools voor een gezond voedingsbeleid op het werk.
Publicatie
Aanwezigheidsprotocol gemeente Asse
Het aanwezigheidsprotocol van gemeente Asse met heel wat nuttige praktijkdocumenten zoals checklists.
Praktijkvoorbeeld
Aan-de-slag-fiche werken in teams
Werkbaar werkTeamwerk geeft meer flexibiliteit, slagkracht en betrokken medewerkers. Medewerkers die in teams werken, voeren een meer complete functie uit, hun competenties worden beter benut en ze hebben ruimere regelmogelijkheden. Dit stimuleert niet alleen de werkbetrokkenheid, maar geeft medewerkers ook meer armslag om de dagdagelijkse (werkdruk)uitdagingen de baas te blijven. Ontdek in deze fiche hoe je er werk van maakt binnen je organisatie.
Publicatie
Toolbox Gezond Telewerken
Werkbaar werkOm lokale besturen te helpen bij deze uitdagingen ontwikkelde Diverscity, in samenwerking met brainmove en vijf lokale besturen, de Gezond Telewerken toolbox. Deze gratis toolbox bevat heel wat praktische tips, tricks & tools rond motivatie, verbinding, beweging, psychologische veiligheid, ondersteunen, leidinggeven, hybride samenwerken enzovoort.
Publicatie
Toolbox re-integratie
Om lokale besturen op weg te helpen bij het uitbouwen van een re-integratiebeleid lanceert Diverscity de toolbox re-integratie van medewerkers. Deze toolbox biedt concrete handvaten bij de uitwerking van een re-integratiebeleid en geeft inspiratie bij concrete cases.
Publicatie
Aan-de-slag-fiche afwisseling & autonomie
Werkbaar werkAfwisseling in het werk en autonomie zorgen voor een hogere betrokkenheid en motivatie bij je medewerkers. Ontdek in deze fiche hoe je hier werk van maakt binnen je lokaal bestuur.
Publicatie
Werkbaar wint!
Werkbaar werkSta jij soms stil bij hoe snel jouw werknemers lopen voor hun job? En of dat tempo wel houdbaar is?Met de campagne Werkbaar wint! willen de SERV, Diverscity en 31 andere sectoren organisaties aanmoedigen om stil te staan bij werkbaar werk. Want werkbaar werk is een win-win voor je organisatie en je werknemers.Op werkbaarwint.be vind je praktische tips en voorbeelden.Ontdek ook ons aanbod aan events, webinars en lunch&learns via https://www.serv.be/campagne/werkbaarwint/aanbod.phpVia de werkbaar werk folder krijg je alvast een snelcursus.
Externe ondersteuning
Fiche beperking
Het rechtspositiebesluit bepaalt dat ten minste 2% van alle functies binnen het bestuur moeten ingevuld worden door personen met een arbeidshandicap. Maar hoe ga je hiermee om? In de fiche beperking vind je heel wat tips en advies terug.
Publicatie
JOS-app - Disability Inclusive Job Crafting
Werkbaar werkEen werkbare job is niet vanzelfsprekend voor wie een arbeidshandicap heeft. Maatwerk kan hier een oplossing zijn. Met het ESF-project 'Disability Inclusive Job Crafting' werd een online tool gecreëerd - de JOS app - waarbij job crafting gedrag wordt gestimuleerd en begeleid via micro-interventies, en dit op maat van mensen met een licht verstandelijke beperking.Hier vind je meer info over de app en het onderzoek.
Instrument
Fiche leeftijdsbewust personeelsbeleid
Diversiteit & non-discriminatieWerkbaar werkJe organisatie toegankelijk maken voor elk talent en dit talent ook aan boord houden, is belangrijker dan ooit. Toch ervaren heel wat werkzoekende 50-plussers tal van drempels bij het vinden van een nieuwe job.Als werkgever vind je in de fiche leeftijd tips voor aanwerving en duurzame tewerkstelling.
Publicatie
Project Happy Healthy You - Stad en OCMW Brugge
Werkbaar werkMet het project Happy Healthy You wilden Stad en OCMW Brugge hun medewerkers de nodige omkadering geven rond vitaal en gezond telewerken.Er werd een gezondheidsscan opgesteld met de focus op 6 verschillende gezondheidsthema’s: teamspirit, voeding, gezonde geest, bewegen, verslaving en werkplek. De gezondheidsscan bracht de noden van telewerkers in kaart. Op basis hiervan werd een breed pakket van ondersteunende maatregelen en activiteiten voor thuiswerkers aangeboden. Bekijk de powerpoint voor meer details over de thema’s en de acties.
Praktijkvoorbeeld
Interne jobcoach
Werkbaar werkZorgbedrijf Sint-Truiden werkt met een interne jobcoach voor de poetskrachten in de thuiszorgdienst.Een interne jobcoach begeleidt en ondersteunt werknemers op de werkvloer vanaf hun eerste dag tot het einde van het arbeidscontract. Zo hou je je medewerkers gemotiveerd, ondersteun je startende medewerkers en help je medewerkers terugkeren naar de werkvloer na langdurige ziekte.Door het inzetten van een jobcoach kan je al je medewerkers individueel en op maat ondersteunen. Begeleiding op de werkvloer staat hierbij centraal.
Praktijkvoorbeeld
Autismevriendelijk solliciteren bij Stad Gent
Hoe stem je je selectieprocedure, en dan vooral het sollicitatiegesprek, beter af op mensen met autisme? Met die vraag klopte Stad Gent aan bij Divergent.
Praktijkvoorbeeld
Telewerk: hoe kunnen lokale besturen dit regelen? + praktijkvoorbeeld Roeselare
Door de huidige gezondheidscrisis zette onze maatschappij volop in op telewerk en thuiswerk. Veel lokale en provinciale besturen kregen voor de 1ste keer op grote schaal te maken met die werkvorm. Plaatsonafhankelijk werken of hybride werken, een combinatie van telewerk met ‘traditioneel’ bureauwerk, bewees zijn nut en belooft een blijver te worden, ook in de publieke sector. Hoe kunnen lokale en provinciale besturen telewerk regelen?
Praktijkvoorbeeld
Werkbaar en productief telewerken, hoe doe je dat?
Telewerken was vóór corona al een gangbare praktijk in heel wat Vlaamse organisaties. Sinds corona raakte telewerken nog verder verspreid. Organisaties bekijken nu of ze dat in de toekomst zullen blijven doen. Maar hoe pak je dat het beste aan?
Externe ondersteuning
Nota Werk & Autisme: specifieke wensen en aanbevelingen voor mensen met autisme
De - door COVID-19 - voortdurend veranderende context zowel thuis als voor het werk vormt een enorme uitdaging voor mensen met autisme en hun omgeving. Duidelijke informatie en voorspelbaarheid zijn daarom noodzakelijk.
Publicatie
Parents@Work: toolkit voor een gezinsvriendelijk beleid
Met het Europees project Parents@Work wil het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) in de vorm van een toolkit een praktisch antwoord bieden op de noden van werkgevers om een gezinsvriendelijk beleid uit te bouwen. Concreet ligt de focus op de verschillende fasen van een (gezins)leven waarin, zowel voor vaders als moeders, de combinatie met het werk al eens onder druk kan komen te staan.
Instrument
Aanvraag van subsidies gelijkekansen-projecten: periode 2020-2024
Door het kader van projectsubsidies moedigt de Vlaamse overheid via het gelijkekansenbeleid organisaties, bedrijven en lokale besturen aan om dit beleid mee vorm te geven. Het beleid is daarbij op zoek naar creatieve en frisse projectideeën, goede praktijken die toepasbaar zijn in bredere beleidscontext en projecten die een lacune in de beleidsuitvoering aanpakken.
Externe ondersteuning
Universiteit van Vlaanderen Podcast: Is burn-out een ingebeelde ziekte?
Elke dag vermoeid zijn, een rollercoaster aan emoties beleven en daarbovenop nog eens een hele reeks psychosomatische klachten ervaren... Moet je dan gewoon even vakantie nemen of is er meer aan de hand? Burn-out expert Erik Franck (UAntwerpen) legt je haarfijn uit hoe de vicieuze cirkel die leidt tot burn-out in gang wordt gezet en wat je daaraan kan doen!
Podcast
VVSG-praktijkendatabank: inclusief personeelsbeleid
Diversiteit & non-discriminatieKen je de VVSG-praktijkendatabank Samenleven in Diversiteit al? Onlangs werd de nieuwe thematische categorie 'personeelsbeleid' toegevoegd aan de databank. Een inclusief personeelsbeleid geeft alle medewerkers meer kans om zichzelf te zijn en te groeien. Daarnaast is het ook makkelijker om je dienstverlening af te stemmen op alle burgers als je team de lokale, diverse realiteit weerspiegelt.
Praktijkvoorbeeld
COVID en mentale gezondheid op website Stress en Burn-out
Enkele jaren geleden zag de website Stress en Burn-out het licht. De website is bedoeld als een instrument voor de preventie van psychische aandoeningen die te maken hebben met het werk. Ook vind je er nu de rubriek 'COVID-19' met informatie en maatregelen rond het coronavirus en onze mentale gezondheid.
Instrument
Poolstok: vier praktijkvoorbeelden over diversiteit en gelijke kansen
Diversiteit & non-discriminatieAls organisatie vind je het ongetwijfeld ook een must om de diversiteit van de samenleving te weerspiegelen in je personeelsbestand en in te zetten op inclusief ondernemen. Deze maatschappelijke rol beperkt zich niet enkel tot instroom, maar manifesteert zich ook bij doorstroom, groei en ontwikkeling van de medewerkers en leidinggevenden.
Praktijkvoorbeeld
Wisselwerken werkt voor jou en je organisatie!
Elk half uur even weg van je stoel, dat is echt gezond. Medewerkers die lang stilzitten beperken en regelmatig onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de organisatie.
Instrument
Beleid over telewerk van Stad Turnhout
Stad Turnhout ontwikkelde een telewerkbeleid met drie fasen. Via deze presentatie werd het telewerkbeleid naar de leidinggevenden gecommuniceerd.
Praktijkvoorbeeld
Online opleiding eDiv van Unia: leer omgaan met diversiteit
Diversiteit & non-discriminatieeDiv is een gratis online tool om Belgische ondernemingen en overheden te helpen een inclusieve en diverse werkomgeving op te zetten, te ontwikkelen en te monitoren. Veel bedrijven maken er al gebruik van, dus aarzel niet en test het uit!
Externe ondersteuning
Drempelmeter
Diversiteit & non-discriminatieDe drempelmeter is een tool om drempels en/of knelpunten in je organisatie op te sporen die mensen tegenhouden om in te schrijven of gebruik te maken van jouw aanbod. Zo krijg je dus een duidelijk beeld of je organisatie toegankelijk is voor een divers publiek.
Instrument
Vier gratis masterclasses over werkbaar werk
Werkbaar werkDe werkbaarheid van jobs in Vlaanderen kan nog beter. Heel wat organisaties, leidinggevenden en werknemers kunnen nog een tandje bijsteken voor meer werkbaar werk. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Waar kan je verbeteren en bijsturen om het werk werkbaarder te maken? Dat kan je leren via de masterclasses Werkbaar werk.
Video
Hoe een beleid opzetten om medewerkers vlot te re-integreren?
In het artikel van Divergent gaat Divergent in eerste instantie het thema langdurige afwezigheid en re-integratie verder verkennen. Volgende elementen worden besproken:Definitie van het begrip langdurige afwezigheid.Mogelijke oorzaken van langdurige ziekte.Het belang van re-integratie – zowel vanuit het perspectief van medewerker als werkgever.Het re-integratiebeleid als onderdeel van een breder welzijnsbeleid. Hierbij kijken we welke andere beleidsdomeinen aangewend kunnen worden om het re-integratiebeleid te verankeren in de organisatie.Mogelijke elementen om een visie over re-integratie vorm te geven.Dit artikel heeft als doel om enerzijds perspectief te geven en anderzijds concrete kapstokken aan te reiken waarmee de lezer direct aan de slag kan gaan bij het opstellen en uitwerken van een re-integratiebeleid.
Publicatie
Gespecialiseerde jobcoaching na corona: gratis aanbod voor werkgevers
Vindt je personeel het moeilijk om in deze coronatijden opnieuw aan de slag te gaan of naar kantoor terug te keren? Merk je dat je personeel het moeilijk heeft? Doe als werkgever gratis beroep op een jobcoach!
Externe ondersteuning
Stad Gent gaat voor meer diversiteit en inclusie in eigen rangen via positieve actie
Diversiteit & non-discriminatieStad Gent kiest voluit voor positieve actie voor personen van buitenlandse herkomst of met een arbeidsbeperking. Dat betekent dat zij bij selecties de voorkeur krijgen op andere gelijkwaardige kandidaten, tot de beoogde instroom bereikt is.
Praktijkvoorbeeld
#inclusie#werk: inspirerende voorbeelden over inclusief werk
Het recht op echt werk is nog geen vanzelfsprekendheid in Vlaanderen. In #inclusie#werk vertellen 6 personen met een handicap over hun recht om betaald te werken op de reguliere arbeidsmarkt.
Publicatie
Regionaal contactpunt Unia klaar voor jouw vragen over discriminatie
Diversiteit & non-discriminatieWerk je in een gemeente of stad en heb je vragen over discriminatie of gelijke kansen? Klop aan bij het Unia-contactpunt in jouw buurt. Unia denkt mee na over een nieuwe gelijkekansencampagne of nieuw beleid voor gelijke rechten van holebi’s. Maar evengoed helpt Unia steden en gemeenten bij vragen over hoe mensen met een handicap kunnen deelnemen of over religieuze diversiteit.
Externe ondersteuning
7 tips om werkstress te verminderen in woonzorgcentra uit de Werkmeter van Workitects
Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit het werkbaarheidsonderzoek van Workitects.
Instrument
Telewerk en leidinggeven vanop afstand: tips van Stad Hasselt
Stad Hasselt deelde met ons het document Telewerken in corona-crisistijd. Daarnaast geeft Stad Hasselt de leidinggevenden elke dag tips mee om hen tijdens deze atypische periode te ondersteunen. Zij (en wij) delen deze graag met jullie:
Praktijkvoorbeeld
Pocket Burn-Out en Leiderschap
LeiderschapIn deze pocket van Sonja Reckers wil men komen tot onderbouwde inzichten en hefbomen hoe je als leidinggevende aan je persoonlijke zelfzorg of veerkracht kan werken om vandaaruit veerkrachtige teamzorg te bekomen.
Pocket
Praktijkvoorbeeld Diest: lokale besturen in de frontlinie van de coronacrisis
Myriam Parys is Algemeen Directeur van de gemeente en het OCMW van Diest. Vanuit die functie maakte ze de omschakeling van het normale leven naar de lock-down fase van op de eerste rij mee. In haar longread belicht ze de, tot nu toe onderbelichte, rol van lokale besturen in het crisismanagement van de coronacrisis met Diest als praktijkcase.
Praktijkvoorbeeld
DUOday: jaarlijkse werkbelevingsdag voor werkzoekenden met een ondersteuningsnood
Elk jaar vindt de DUOday plaats. De DUOday is een werkbelevingsdag waarop werkzoekenden met een ondersteuningsnood een duo vormen met een werknemer van jouw organisatie.
Externe ondersteuning
Tips voor cyberveiligheid bij telewerk
Op de website van de VVSG vind je tips voor cyberveiligheid bij telewerk, afkomstig van het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging. Daarnaast vind je ook tips voor productief thuiswerk en tools voor telewerk.
Externe ondersteuning
www.telewerken.be
In de digitale Telewerk Toolbox kan je terecht voor webinars, tips & tricks, getuigenissen, documenten… m.b.t. telewerken. Deze toolbox is een initiatief van Vias institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer.www.telewerken.be
Externe ondersteuning
Hoe werkbaar zijn jobs in woonzorgcentra?
Werkbaar werkHoe staat het met de werkbaarheid in Vlaamse woonzorgcentra? Wat ervaren medewerkers als 'werkbaar werk'? En zijn er verschillen tussen zorgfuncties en ondersteunende functies? Sinds mei 2019 werkt Workitects samen met verschillende woonzorgcentra in Vlaanderen om er de principes van ‘innovatief organisatieontwerp’ te introduceren. In het kader van dit project voerde Workitects een werkbaarheidsonderzoek uit bij de deelnemende woonzorgcentra.
Publicatie
7 vuistregels voor geslaagd telewerken
Sinds de start van de coronacrisis gingen heel wat medewerkers letterlijk van de ene dag op de andere dag telewerken. Telewerken wordt genoemd als een blijver in het post-coronatijdperk. Maar hoe werk je als team samen aan een gemeenschappelijke opdracht vanuit verschillende locaties? Onderzoekers Monique Ramioul en Yennef Vereycken van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) aan de KULeuven geven ons deze zeven vuistregels voor goed telewerk.Je kan hun tips nalezen op de website van het HIVA.
Instrument
EHBBO ZAKBOEKJE voor medewerkers, teams, leidinggevenden & organisaties geconfronteerd met burn-out
Met dit Zakboekje willen de auteurs (Hilde Clement & Cecilia De Winter) niet alleen de re-integratie van medewerkers geconfronteerd met burn-out bevorderen, maar ook handvatten aanreiken om op een proactieve en preventieve manier het welzijn op het werk te verhogen. De missie van het Zakboekje is:het begrip voor elkaar verhogencommunicatie tussen medewerker, team, leidinggevende en organisatie op gang brengen en 'warm' houden. Zo blijft werk werkbaar voor iedereen.
Instrument
Website stress burn-out België
Wat kun je zelf doen voor je fysieke, mentale of sociale welzijn? Hoe herken je stress en burn-out? Hoe kom je er zelf weer bovenop? Wat met je werk? Bij wie kan je terecht? Antwoorden op die vragen zijn terug te vinden op de website stressburnout.belgie.be van FOD Sociale Zekerheid.
Instrument
Werken aan het huis van werkvermogen - De sleutel tot duurzame inzetbaarheid
Hoe kunnen we het werkvermogen van werknemers en de werkbaarheid van jobs verbeteren? Op welke verdieping scoort onze organisatie goed en op welke minder goed? Het concept van het Huis van Werkvermogen is een handig hulpmiddel om het thema van werkvermogen en werkbaarheid in organisaties bespreekbaar te maken. Deze website geeft aan waarom het belangrijk is om te werken aan werkvermogen en werkbaarheid en geeft hints om knelpunten op te sporen en eraan te verhelpen.
Instrument
Burnout Assessment Tool meet risico op burn-out
De Burnout Assessment Tool - BAT is een tool ontwikkeld door wetenschappers van de KU Leuven Kulak. De tool stelt geen diagnose van burn-out. Hij geeft een eerste indicatie of je een risico loopt op burn-out. Heb je hierbij vragen, neem dan contact op met een hulpverlener om te kijken of er sprake is van burn-out.
Instrument
Mechelen gaat voor een inclusief diversiteitsbeleid
Diversiteit & non discriminatiePublicatie uit 'Binnenband' Februari 2019
Publicatie
Praktijkverhaal: aanwerven van een persoon met een arbeidsbeperking
Aanwerven van medewerkers met een arbeidsbeperking: verloop selectieprocedures. Een praktijkverhaal, Stad & OCMW Gent
Praktijkvoorbeeld
Op weg naar inclusieve werkvloeren
Presentatie van het P+0- Congres 2018 over werken met een handicap of beperking, terug aan de slag na kanker of ziekte van Emino met spreker Veerle Vandenbosch.
Presentatie
TEST! Hoe scoort het werkvermogen in jouw organisatie?
Doe de testHoe scoort het werkvermogen in jouw organisatie? Doe de test op wellfie.be, een gratis tool die het werkvermogen meet. Zowel werkgevers als werknemers kunnen de tool invullen. Reken zo’n 20 minuten.
Instrument
10 lessen om rekening mee te houden als je tijds- en plaatsonafhankelijk wil werken
Werkbaar werkEen overzicht van de do's en don'ts van telewerk, thuiswerk, flexdeskwerk, flexibele werkregelingen… allemaal vormen van tijds- en plaatsonafhankelijk werken (TPOW).
Publicatie
Rapport 'Digistress' in de publieke sector
Werkbaar werkEen blik op hoe Vlaamse werknemers in de publieke sector digitale stress ervaren. Dit onderzoeksproject loopt van september 2017 tot augustus 2019 en wordt gefinancierd door de Arteveldehogeschool Gent.
Rapport
Energiebarometer
Werkbaar werkDe Energiebarometer is een tool ontwikkeld door Diverscity. Het brengt energiegevers en energievreters op het werk in kaart. Samen met het team ga je interactief op zoek naar manieren om veerkrachtiger aan het werk te blijven.
Instrument
Wijs Werken
Presentatie Trefdag VVSG 2017 Groep Gent, Praktijktafel "Het nieuwe werken"
Presentatie
Gids voor de preventie van psychosociale risico's op het werk
De doelstelling van deze gids bestaat erin de organisaties en de ondernemingen –met inbegrip van de KMO’s en de zeer kleine ondernemingen- te helpen de preventie van psychosociale risico’s op poten te zetten die past in een globaal beleid voor het beheer van de professionele risico’s en in de sociale dialoog.De gids bepaalt deze risico’s, geeft preventieprincipes en beschrijft op uitvoerige wijze de etappes die moeten worden gevolgd om tot een echt preventiebeleid te komen.De voorgestelde pistes die kunnen leiden tot oplossingen, raden collectieve maatregelen aan die rekening houden met de organisatie van het werk. De gids beschrijft ook de actoren die moeten worden ingezet en geeft inlichtingen over enkele beschikbare middelen.Elke onderneming, elke organisatie kan gebruik maken van deze pistes.Doelgroep: Werkgevers, human resources verantwoordelijken, werknemersafgevaardigden, preventieadviseurs
Instrument
Aan het werk met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk
Publicatie van Unia
Publicatie

Welkom

Diverscity.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies wordt informatie over uw bezoek verzameld en geanalyseerd. Genieten van een optimale ervaring? Bevestig met Alle cookies toestaan. Of stel je voorkeuren in en bepaal welke informatie je met ons deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien je de cookies ervan aanvaardt.

Voorkeuren

Soorten cookies: