Non-discriminatiecode

Je kan als werkgever een non-discriminatiecode invoeren als basis voor een divers personeelsbeleid. Deze non-discriminatiecode maakt diversiteit bespreekbaar. De werkgever heeft zo een middel om in te gaan tegen elk gedrag, elke houding en elke uitspraak die discriminerend van aard is. De clausule is zowel gericht op de relaties tussen personeelsleden onderling als tussen personeel en derden.

Diverscity ontwikkelden in 2007 een handleiding voor het invoeren van een non-discriminatiecode in het bestuur. Deze is in 2019 volledig herwerkt!

De handleiding bevat concrete tips rond: Hoe maak je werk van een non-discriminatiecode? Welke gegevens kan de code bevatten tot voorbeeldclausules. Een handleiding die je bestuur op weg helpt bij het ontwikkelen van een non-discriminatiecode.

Download ze hier.

Non-discriminatie in Kaart - Kleur de Kaart

Reeds enkele gemeenten en OCMW’s voerden een non-discriminatiecode/clausule in. Heeft jouw bestuur een non-discriminatieclausule opgenomen in haar arbeidsreglement of een non-discriminatiecode? Een verwijzing in de deontologische code? Vul dan onze interactieve kaart aan.

Unia zet de samenleving in haar geheel en in het bijzonder overheden, publieke instellingen en bedrijven aan om discriminatie en segregatie te bestrijden. Op de website van Unia (Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert) vind je meer uitleg over activiteiten van het Centrum.

Laatst toegevoegde documentatie
Online opleiding eDiv van Unia: leer omgaan met diversiteit
eDiv is een gratis online opleiding voor diensthoofden, HR-medewerkers, preventieadviseurs en vertrouwenspersonen om tegemoet te komen aan de stijgende nood aan informatie over discriminatie, diversiteit en redelijke aanpassingen op het werk.
Externe ondersteuning
Handleiding: Geef discriminatie geen kans: “de non-discriminatiecode voor alle lokale besturen”
Geef discriminatie geen kans: “de non-discriminatiecode voor alle lokale besturen”, herwerkt!De handleiding bevat concrete tips rond: Hoe maak je werk van een non-discriminatiecode? Welke gegevens kan de code bevatten tot voorbeeldclausules. Een handleiding die je bestuur op weg helpt bij het ontwikkelen van een non-discriminatiecode.
Publicatie