Deontologische code
Steeds meer Vlaamse steden en gemeenten maken structureel werk van integriteit in hun ambtelijke organisatie. De afgelopen twintig jaar is er internationaal veel kennis opgedaan over het structureel waarborgen van de integriteit van de overheid. Er bestaat nu een helder idee over wat er in een overheidsorganisatie minimaal aan infrastructuur aanwezig moet zijn, dankzij verschillende opleidingen, tools en de kennis van onze sectorconsulenten proberen wij deze informatie tot bij de lokale besturen te brengen.
- Welke waarden staan er in mijn functie op het spel?
- Welke principes hanteer ik wanneer ik denk aan respect, rechtvaardigheid en open communicatie in het omgaan met burgers, collega's, medewerkers en directie?
- Wat gebeurt er wanneer ik meen onterecht bejegend te worden terwijl het deontologisch kader mij oplegt met respect en afstand te reageren?
Deontologie & integriteitUit een zelfevaluatie van de stedelijke organisatie in Stad Brugge kwam het risico op integriteitsschendingen en belangenconflicten als hoge prioriteit naar voren. De stad werkte daarom via een NENO-project - Naar Een Nieuwe Organisatie - aan een nieuwe deontologische code. | Praktijkvoorbeeld 19/11/2020 |
Deontologie & integriteitDeze deontologische code geldt voor alle medewerkers in dienst van de Stad Gent en het OCMW Gent. De deontologische code is openbaar en raadpleegbaar via de website van Stad Gent.De deontologische code voor mandatarissen kan je apart raadplegen. | Praktijkvoorbeeld 14/02/2019 |
Deontologie & integriteitDe gedragscode voor de stadsorganisatie van Lier. | Praktijkvoorbeeld 22/10/2018 |
- Praktijkvoorbeelden4