Home  >  Thema's  >  Leiderschap

Documentatie

Vier gratis masterclasses over werkbaar werk
De werkbaarheid van jobs in Vlaanderen kan nog beter. Heel wat organisaties, leidinggevenden en werknemers kunnen nog een tandje bijsteken voor meer werkbaar werk. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Waar kan je verbeteren en bijsturen om het werk werkbaarder te maken? Dat kan je leren via de masterclasses Werkbaar werk.
Video
Podcastaflevering ‘Bevlogen Ambtenaar’ met zonecommandant Wim Van Zele
Wim Van Zele is zonecommandant van Brandweerzone Centrum, Gent en omstreken. Deze toegankelijke kolonel stuurt meer dan 1000 mensen aan.Ontmoet een “civil servant” in zijn oervorm: de baas van de brandweer. Verwacht...Een visionair verhaal van een grote fusie.Regionaal samenwerken op zijn best.Inzicht in hoe Wim op zijn open en participatieve manier leiding geeft in een strikt hiërarchisch systeem met graden en procedures.Hoe dat werkt, aangestuurd worden door 18 burgemeesters? Beluister de podcast met Geertrui De Cock als Podcast Host bij Bevlogen Ambtenaar!
Podcast
Gezocht: positieve leiders voor steden en gemeenten – interview met Ann Moreels
In een lokale overheid voert de administratie uit wat politiek werd afgesproken, zoals in het meerjarenplan. ‘Hiervoor heb je een leider nodig die oog heeft voor visie, die zelf een trekker is en zich bewust is van het eigen leerproces, en die resultaten wil bereiken in connectie met andere mensen,’ zegt Ann Moreels. Vooral in coronatijden kunnen lokale besturen dit soort mensen goed gebruiken.
Publicatie
Modern leiderschap: 'Eigenaarschap en leiderschap : een twee-eenheid'
In dit artikel, in de artikelreeks rond leiderschap, ligt de focus op eigenaarschap bij medewerkers en positief leiderschap (bij de leidinggevenden), twee delen die één samenwerkingsgeheel vormen. Het artikel neemt je mee op een boeiende verkenningstocht van de visies op eigenaarschap en de manier waarop je dit kan ondersteunen in het team en/of de organisatie.
Publicatie
Pocket Burn-Out en Leiderschap
In deze pocket van Sonja Reckers wil men komen tot onderbouwde inzichten en hefbomen hoe je als leidinggevende aan je persoonlijke zelfzorg of veerkracht kan werken om vandaaruit veerkrachtige teamzorg te bekomen.
Pocket
Hoe wordt het verhoogd thuiswerk door corona beleefd?
Naar aanleiding van de bijzondere werkomstandigheden ten gevolge van COVID-19 lanceerde Public Minds, in samenwerking met CC Consult, een grootschalige bevraging naar de impact van (meer) thuiswerk bij lokale besturen. De resultaten werden gepubliceerd in juni 2020 en betreffen dus de eerste coronagolf.
Rapport
Modern leiderschap 'op afstand' in crisistijden
In dit artikel gaat de focus naar modern leiderschap 'op afstand'. Binnen de huidige coronacrisis is thuiswerk de norm geworden. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Virtuele teams hebben immers nood aan een andere manier van leidinggeven: het virtueel leiderschap.
Publicatie
Modern leiderschap in (deze) crisistijden
In dit artikel wordt gefocust op modern leiderschap in crisistijden, meer bepaald op de manier van leidinggeven in organisaties.
Publicatie
Positief leiderschap: een must voor lokale besturen
Lees hieronder het artikel, verschenen in Lokaal (editie januari 2020), over positief leiderschap.Auteurs: Ann Moreels is organisatiepsychologe & Karen Sarens is sectorconsulente bij Diverscity.
Publicatie