Introductie
Integriteit is niet meer weg te denken uit het lokaal bestuur. Veel organisaties hebben al stappen gezet om hier beter op in te spelen, maar vaak ontbreekt een duidelijke visie en een concreet plan. Door nieuwe wetgeving en de kritische houding van burgers is er steeds meer nood aan een structurele aanpak die in de organisatie verankerd is.
Waar integriteit vroeger vaak tijdelijk op de agenda kwam na een incident, is het nu iets waar dagelijks aan gewerkt moet worden. Organisaties bouwen aan interne systemen die echt werken en niet alleen op papier bestaan. De integriteitscoördinator speelt hierbij een sleutelrol.
De opleiding tot integriteitscoördinator zorgt ervoor dat je up-to-date bent en biedt je de handvatten om in jouw organisatie met integriteit aan de slag te gaan. Je wordt de specialist die bestuur, directie en management adviseert en ondersteunt bij het opzetten en onderhouden van een integriteitssysteem. Je leert hoe je het beleid vormgeeft en zorgt dat het ook echt wordt uitgevoerd.
Werkwijze
De opleiding combineert theorie met veel praktijkvoorbeelden. Actieve deelname en inbreng zijn hierbij heel belangrijk.
Doelgroep
Deze opleiding is voor iedereen die zich binnen het lokaal bestuur met integriteit bezighoudt, van HR-medewerkers tot leidinggevenden. Het is belangrijk dat jouw organisatie bereid is om echt werk te maken van een integriteitsbeleid en jou hierin actief ondersteunt.
Begeleiding
De opleiding wordt verzorgd door G&I-docenten en aangevuld met externe specialisten en ervaringsdeskundigen uit België.
Waar en wanneer
De opleiding bestaat uit vijf modules en een afsluitende dag. De sessies vinden plaats in Huis Madou (Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel).
- Module 1: Integriteit - De basis: 14 januari, 28 januari, 11 februari 2025
Introductie van het integriteitssysteem, de rol van de integriteitsoördinator en de start van de leeropdracht.
- Module 2: De preventieve cyclus: 11 maart, 25 maart, 1 april, 22 april 2025
De basis van het handhavingssysteem: de deontologische code en inzicht in de kwetsbare processen. Hoe kan je de medewerkers beschermen tegen verleidingen.
- Module 3: Het morele leerproces: 6 mei, 20 mei, 2 juni, 16 juni, 23 juni 2025
Dienen van de gerechtigheid, De inrichting van een moreel leerproces in een organisatie ondersteunt medewerkers en managers bij het nemen van ethische beslissingen.
- Module 4: Het repressieve apparaat: 15 september, 30 september, 13 oktober, 4 november 2025
Werken aan het meldsysteem, vervolgens aan het vooronderzoek (leidend tot verschillende mogelijke vervolgstappen), het disciplinair onderzoek, en mogelijk straf-advies- en oplegging dan wel herstelrecht.
- Module 5: Systeemanalyse: 24 november, 8 december 2025
Overzicht van het i-systeem en de rol van de Intergriteitscoördinator.
De opleiding omvat 18 contactdagen, waarvan 14 volle dagen en 4 kortere dagen, inclusief 4 intervisiemomenten. Tijdens deze momenten werk je verder aan opdrachten die tijdens de opleidingsdagen zijn meegegeven. Je legt een examen af waarin je een analyse van je eigen organisatie presenteert en een werkplan voor integriteit opstelt.
Volg je slechts enkele modules? Dan krijg je specifieke opdrachten per module.
Afronding en certificering
Je behaalt een certificaat tot integriteitscoördinator na het afleggen van een examen. Als je alle modules en de eindopdracht succesvol afrondt, ontvang je het diploma integriteitscoördinator. Je kan ook per module een certificaat behalen.
Inschrijven
Inschrijven kan via deze pagina. Enkele dagen voor de start ontvang je praktische informatie en de nodige links om deel te nemen.
Dieetwensen
VVSG zorgt ervoor dat het cateringaanbod minstens 50% vegetarisch is. Heb je andere dieetwensen? Geef dit dan door via het inschrijvingsformulier bij 'opmerkingen' helemaal aan het einde van de inschrijving.
Deelnameprijs
- Volledige opleiding: € 2.250 voor VVSG-leden
- Losse modules (2, 3 en 4): € 550 per module
Prijzen zijn inclusief documentatie, lunch en koffiepauzes.
Betaling
Je betaalt na ontvangst van factuur.
Annuleren
Kosteloos annuleren kan tot 5 werkdagen voor de start van de opleiding. Daarna brengen we de volledige deelnameprijs in rekening, tenzij je een geldig ziekteattest kan voorleggen.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega door een e-mail te sturen naar academie@vvsg.be.
Vragen
Inhoudelijk
Karen Sarens, Stafmedewerker Diverscity, karen.sarens@vvsg.be
Praktisch
Joke Jacobs, projectadviseur Kennisdeling, joke.jacobs@vvsg.be, 02 207 54 01
Module 1: Integriteit - De basis