Duaal leren
Wat is Duaal leren?
Lokale besturen kunnen als werkgever meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk via duaal Leren, een vernieuwd systeem van werkplekleren voor leerlingen secundair onderwijs.
Duaal Leren is de meest intensieve vorm van werkplekleren:
- Minimaal zestig procent van de competenties of meer wordt verworven op de werkvloer
- De leerling genereert een (economische) meerwaarde
- De leerling krijgt een vergoeding in functie van zijn rendement
Op korte termijn wordt duaal leren uitgetest en toegepast in arbeidsmarktgerichte richtingen in het (deeltijds) beroeps-en technisch onderwijs en BuSOen Syntra leertijd.
De focus ligt op arbeidsmarktrijpe jongeren (of jongeren die met voorbereidingstraject via het duaal leren hun onderwijskwalificatie kunnen halen).
Aanbod duale opleidingen bij een lokaal bestuur
Is uw bestuur geïnteresseerd om de mogelijkheden van duaal leren binnen de zorg en kinderopvang te leren kennen, bekijk dan zeker eens onze infobrochures over de verschillende duale opleidingen. Via duaal leren kan u alvast uw eigen toekomstige medewerker opleiden.
- Kinderbegeleider (kinderdagverblijven en buitenschoolse groepsopvang)
- Verzorgende - Zorgkundige (residentiële voorzieningen en diensten voor gezinszorg)
- Assistentie in wonen, zorg en welzijn duaal
Lokale besturen kunnen ook interessante leerwerkplaatsen zijn voor onder meer volgende duale opleidingen.
- Medewerker groen- en tuinbeheer, medewerker groen- en tuinaanleg, groenaanleg en- beheer, tuinaanlegger-groenbeheer (groendiensten)
- Grootkeuken en catering, grootkeukenkok (woonzorgcentra, sociale restaurants en lokale dienstencentra)
Financiële ondersteuning
Dankzij de VIA4-middelen kunnen lokale besturen met publieke woonzorgcentra, diensten gezinszorg en eigen kinderopvanginitiatieven die een leerling duaal leren opleiden, via Diverscity opnieuw een ondersteuningspremie bekomen van €250/maand/leerling met een maximum van €10.000 op schooljaarbasis voor de duale opleidingen verzorgende/zorgkundige en kinderbegeleider.
Voor de publieke diensten voor gezinszorg of thuiszorg die een leerling duaal verzorgende/zorgkundige opleiden, geldt wel de beperking dat dit enkel kan bekomen worden voor elke periode van 30 kalenderdagen dat de leerling minimaal 10 dagen onder begeleiding van de mentor werkt. Vindt de toekenningsvoorwaarden en aanvraagdocumenten op onze website en doe uw aanvraag voor schooljaar 2024-2025!
De toekenningsvoorwaarden en het aanvraagformulier vind je bij formulieren op deze pagina.
Week duaal leren
- Ontdek de presentatie en opname van onze webinar duaal leren technische diensten
- Ontdek hier onze podcast duaal leren in het volwassenonderwijs
- Elke dag een post op onze Linked-in
- Een speciale nieuwsbrief rond duaal leren
- De lancering van een oproep om als secundaire school deel te nemen aan een testfase van Blink.
Meer info?
- Brochure's en andere intressante documenten vind je bovenaan rechts op deze pagina.
- Wil je enkele keren per jaar de meest actuele informatie omtrent duaal leren bij lokale besturen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 'update duaal leren', uitschrijven kan op elk moment!
- duaalleren@diverscity.be:
- Jan Creten - regio Vlaams Brabant, Limburg (0494/ 33 61 65)
- Deborah De Leener - regio West-Oost Vlaanderen (02/ 207 54 35)
- Martijn Meekers - regio Antwerpen (02/207 54 52)
Niet tevreden? laat het ons weten!
Wens je graag publiciteit te maken voor duaal leren, download dan onze affiche 'Duaal Leren' bij lokale besturen, druk ze af en hang ze op!
Niet tevreden? Laat het ons weten! | Publicatie 29/11/2024 |
Vind hier een voorbeeld van bijlage bij de OAO voor opleiding op de werkvloer in de schoolvakanties. | Publicatie 14/08/2024 |
Duaal lerenDeze infobrochure richt zich op groendiensten die leerwerkplaats willen worden voor een duale studierichting.Wil je te weten komen wat duaal leren inhoudt en wat het voor jou of je dienst kan betekenen? Wilt je weten welke concrete verwachtingen er zijn ten aanzien van leerwerkplekken en van welke voordelen je kan genieten? Deze info en meer vind je terug in de brochure. | Publicatie 14/08/2024 |