Speelbank.be

© Diverscity
  • Speelbank.be is een online database waarop je speelactiviteiten kan opzoeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Je kan er ook zelf speelactiviteiten toevoegen en tal van leuke speeltips vinden.
  • Speelbank.be is een project van steunpunt kinderopvang van de VVSG en Diverscity. Steunpunt kinderopvang ondersteunt alle kinderopvanginitiatieven georganiseerd door steden, gemeenten en ocmw’s.
  • Speelbank.be werd mogelijk met middelen uit het VIA-4 akkoord (vierde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-/non-profit-sectoren 2011-2015 - publieke sector).

Visie
Veel en goed spelen is enorm belangrijk voor kinderen. Via spel leren ze zich uit te drukken en ontdekken ze zichzelf, anderen en de wereld rondom hen.

Met speelbank.be willen we kinderbegeleiders, onthaalouders, pedagogisch medewerkers van lokale besturen en iedereen die graag met jonge kinderen speelt, inspireren en informeren om spelen nog leuker te maken.

Het is zeker niet de bedoeling om de speelfiches van A tot Z te volgen. Goed spel zit in kleine dingen en ontdek je door te kijken naar kinderen en je eigen plan los te laten. Willen de kinderen iets anders spelen? Gaat hun aandacht naar iets nieuws? Hebben ze een leuk idee? Speel daar dan vooral op in. Hun en jouw speelplezier zal alleen maar verhogen.

De speelactiviteiten op speelbank.be vertrekken vanuit de interesses en ervaringen van de kinderen, werden pedagogisch gescreend én getest op de werkvloer.

De speelactiviteiten zetten kinderen aan tot experimenteren, ontdekken van de wereld, creativiteit, zelfstandigheid, bewegen, nadenken, initiatief, ondernemen, buitenspelen, taalontwikkeling, fantasiespel, grenzen verleggen, samenspelen of omgaan met diversiteit. We maken bij voorkeur gebruik van echte, zelfbedachte, kosteloze, duurzame, natuurlijke of realistische materialen.