Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid
Home  >  Thema's  >  Taalinitiatieven

Nederlands op de werkvloer

Ervaren je anderstalige werknemers problemen op de werkvloer omdat ze het Nederlands niet voldoende onder de knie hebben? Dan kan je terecht bij de VDAB voor de opleiding Nederlands op de werkvloer (NODW). Je anderstalige medewerkers leren het Nederlands dat ze nodig hebben om hun job goed uit te voeren. De opleiding wordt op maat gemaakt en geïntegreerd in de gewone werktaken. De opleiding vindt plaats in je organisatie.

Ondersteuning
Laatst toegevoegde documentatie
FACT -First Aid Communication Tool-
Communiceren in verschillende talen op de werkvloer wordt een stuk eenvoudiger met deze praktische tool. FACT -First Aid Communication Tool- werkt offline en vertaalt tussen acht talen: Nederlands, Frans, Engels, Roemeens, Pools, Arabisch, Dari en Pashtu. De tool kan ook ingezet worden als oefeninstrument om de taal van de werkplek beter onder de knie te krijgen.
Instrument
Taalstad app: Nederlands voor stadsmedewerkers
Linguineo heeft een innovatieve app die anderstaligen helpt om hun Nederlandse vaktaal snel en intuïtief onder de knie te krijgen: Taalstad. Stad Antwerpen gebruikt de app al voor hun personeel en hun werkervaringsklanten. Andere lokale besturen hebben vanaf nu ook de kans om Taalstad te gebruiken.
Praktijkvoorbeeld
Nederlands oefenen
Op de portaalwebsite nederlandsoefenen.be slaan enkele organisaties de handen in elkaar rond Nederlands oefenen in Vlaanderen en Brussel: Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas Antwerpen, In-Gent, Huis van het Nederlands Brussel en vzw de Rand.
Instrument