Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid

Onthaaltraject Stad en OCMW Roeselare

Praktijkvoorbeeld

Sinds april werkt Stad -en OCMW Roeselare met een volledig nieuw onthaaltraject voor nieuwe medewerkers: Welkom bij Team #VANRSL! Ze delen graag hun praktijken ter inpsiratie.

Stad en OCMW Roeselare verwelkomen jaarlijks zo'n 90 nieuwe collega's aan boord. Er was al een onthaaltraject met o.m. checklists voor leidinggevenden en collega's die als mentor werden aangesteld en regelmatige introductiemodules. 'Voortdurend verbeteren' is evenwel één van de kernwaarden van de organisatie. Ze stelden dan ook vast dat het een en ander nog vlotter, gestructureerder en professioneler aangepakt kon worden. Vanuit het motto "Je krijgt maar één kans om een goeie eerste indruk te maken" moet een bijgestuurd onthaalbeleid de positie van stad en OCMW Roeselare verstevigen in de war for talent en vormt het tegelijk de basis van hun retentiebeleid.

Na de selectie drukt rekrutering & selectie op de digitale knop. Daarmee start Topdesk, de software die de processen stroomlijnt. “Zo brengen we alle partijen op de hoogte van de komst van de nieuwe medewerker en krijgt iedereen - leidinggevende, communicatie, preventie, digicoach– een checklist mee om zijn of haar komst voor te bereiden.

We contacteren starters nog voor ze beginnen. Vooraf geven we hen al informatie over onszelf als werkgever en hoe we georganiseerd zijn. We vertellen wat onze verwachtingen zijn en geven mee wat zij zelf mogen verwachten. Daarnaast sturen we links naar filmpjes die onze werking weerspiegelen. De grootste wijziging is dat we alle nieuwkomers vanaf dag een volwaardig verwelkomen.”