Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid

Documentatie

IAO in Dendermonde: ‘Teams vormen de bouwstenen van onze nieuwe organisatie.’
Burgemeester Piet Buyse wil dat Dendermonde inspeelt op de nieuwste evoluties in dienstverlening: ‘Onze maatschappij verandert voortdurend. Die verandering komt almaar sneller binnen in de manier waarop we zorg, hulp en diensten verlenen.’ Dit biedt kansen, maar algemeen directeur Wouter Van der Vurst ziet ook risico’s: ‘Onze medewerkers ervaren een grote druk. De vele burn-outs in onze maatschappij zijn duidelijke tekens dat de traditionele arbeidsorganisatie niet meer werkt.’ Daarom is het stadsbestuur in 2019 begonnen aan een verandertraject voor innovatieve arbeidsorganisatie.
Praktijkvoorbeeld
Zorg Leuven: Intelligent digitaliseren, tevreden thuiszorgers
Voor verzorgenden en huishoudhulpen van Zorg Leuven was de puzzel van werk en privéleven niet altijd makkelijk te leggen. Een doorgedreven programma van digitalisering en flexibilisering van hun werkorganisatie geeft niet alleen het leven van hun cliënten, maar ook hun eigen leven meer kwaliteit.
Praktijkvoorbeeld
Werkbaar en productief telewerken, hoe doe je dat?
Telewerken was vóór corona al een gangbare praktijk in heel wat Vlaamse organisaties. Sinds corona raakte telewerken nog verder verspreid. Organisaties bekijken nu of ze dat in de toekomst zullen blijven doen. Maar hoe pak je dat het beste aan?
Externe ondersteuning
Podcastaflevering ‘Bevlogen Ambtenaar’ met zonecommandant Wim Van Zele
Wim Van Zele is zonecommandant van Brandweerzone Centrum, Gent en omstreken. Deze toegankelijke kolonel stuurt meer dan 1000 mensen aan.Ontmoet een “civil servant” in zijn oervorm: de baas van de brandweer. Verwacht...Een visionair verhaal van een grote fusie.Regionaal samenwerken op zijn best.Inzicht in hoe Wim op zijn open en participatieve manier leiding geeft in een strikt hiërarchisch systeem met graden en procedures.Hoe dat werkt, aangestuurd worden door 18 burgemeesters? Beluister de podcast met Geertrui De Cock als Podcast Host bij Bevlogen Ambtenaar!
Podcast
Artikel: Zorg zonder schotten zet mens centraal
Tegelijk met het bouwen van de glazen brugverbindingen tussen het woonzorg-centrum Zonnig Huis en de oudere en splinternieuwe assistentiewoningen haalt Halle de schotten weg tussen thuiszorg, buurtgerichte zorg en het woonzorgcentrum. Niet alleen mensen die zorg nodig hebben, worden daar beter van, maar ook de zorgverleners, de werknemers dus.
Praktijkvoorbeeld
Modern leiderschap: 'Eigenaarschap en leiderschap : een twee-eenheid'
In dit artikel, in de artikelreeks rond leiderschap, ligt de focus op eigenaarschap bij medewerkers en positief leiderschap (bij de leidinggevenden), twee delen die één samenwerkingsgeheel vormen. Het artikel neemt je mee op een boeiende verkenningstocht van de visies op eigenaarschap en de manier waarop je dit kan ondersteunen in het team en/of de organisatie.
Publicatie
Telewerk en leidinggeven vanop afstand: tips van Stad Hasselt
Stad Hasselt deelde met ons het document Telewerken in corona-crisistijd. Daarnaast geeft Stad Hasselt de leidinggevenden elke dag tips mee om hen tijdens deze atypische periode te ondersteunen. Zij (en wij) delen deze graag met jullie:
Praktijkvoorbeeld
Tips voor cyberveiligheid bij telewerk
Op de website van de VVSG vind je tips voor cyberveiligheid bij telewerk, afkomstig van het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging. Daarnaast vind je ook tips voor productief thuiswerk en tools voor telewerk.
Externe ondersteuning
www.telewerken.be
In de digitale Telewerk Toolbox kan je terecht voor webinars, tips & tricks, getuigenissen, documenten… m.b.t. telewerken. Deze toolbox is een initiatief van Vias institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer.www.telewerken.be
Externe ondersteuning
Hoe werkbaar zijn jobs in woonzorgcentra?
Hoe staat het met de werkbaarheid in Vlaamse woonzorgcentra? Wat ervaren medewerkers als 'werkbaar werk'? En zijn er verschillen tussen zorgfuncties en ondersteunende functies? Sinds mei 2019 werkt Workitects samen met verschillende woonzorgcentra in Vlaanderen om er de principes van ‘innovatief organisatieontwerp’ te introduceren. In het kader van dit project voerde Workitects een werkbaarheidsonderzoek uit bij de deelnemende woonzorgcentra.
Publicatie
Hoe wordt het verhoogd thuiswerk door corona beleefd?
Naar aanleiding van de bijzondere werkomstandigheden ten gevolge van COVID-19 lanceerde Public Minds, in samenwerking met CC Consult, een grootschalige bevraging naar de impact van (meer) thuiswerk bij lokale besturen. De resultaten werden gepubliceerd in juni 2020 en betreffen dus de eerste coronagolf.
Rapport
7 vuistregels voor geslaagd telewerken
Sinds de start van de coronacrisis gingen heel wat medewerkers letterlijk van de ene dag op de andere dag telewerken. Telewerken wordt genoemd als een blijver in het post-coronatijdperk. Maar hoe werk je als team samen aan een gemeenschappelijke opdracht vanuit verschillende locaties? Onderzoekers Monique Ramioul en Yennef Vereycken van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) aan de KULeuven geven ons deze zeven vuistregels voor goed telewerk.Je kan hun tips nalezen op de website van het HIVA.
Instrument
Modern leiderschap 'op afstand' in crisistijden
In dit artikel gaat de focus naar modern leiderschap 'op afstand'. Binnen de huidige coronacrisis is thuiswerk de norm geworden. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Virtuele teams hebben immers nood aan een andere manier van leidinggeven: het virtueel leiderschap.
Publicatie
Modern leiderschap in (deze) crisistijden
In dit artikel wordt gefocust op modern leiderschap in crisistijden, meer bepaald op de manier van leidinggeven in organisaties.
Publicatie
De kracht van zelfsturende teams
In De kracht van zelfsturende teams vind je constructieve oplossingen voor de stijgende werkdruk bij je gemeente of stad. Auteurs: Daan Sorgeloos, Guido Maes, Toon Torbeyns, Carla Arp. Bestellen via www.politeia.be of info@politeia.be.
Pocket
WZC Zuiderlicht werkt volgens de principes van IAO
Woonzorgcentrum Zuiderlicht van OCMW Gent (Mariakerke) werkt volgens de principes van IAO (IAO = innovatieve arbeidsorganisatie). Bewoners worden gestimuleerd om autonomie over zichtzelf op te nemen met aandacht voor eigen keuze's (vraaggestuurde zorg).
Praktijkvoorbeeld
Mechelen gaat voor een inclusief diversiteitsbeleid
Publicatie uit 'Binnenband' Februari 2019
Publicatie
Presentaties Vier-daagse opleiding Innovatieve ArbeidsOrganisatie in de ouderenzorg
Raadpleeg en download hier de presentaties van de opleiding.
Presentatie
TEST! Hoe scoort het werkvermogen in jouw organisatie?
Doe de testHoe scoort het werkvermogen in jouw organisatie? Doe de test op wellfie.be, een gratis tool die het werkvermogen meet. Zowel werkgevers als werknemers kunnen de tool invullen. Reken zo’n 20 minuten.
Instrument
Presentaties Goestingsdag
De Goestingsdag vond plaats op 26 juni 2018 en was een inspiratiedag rond innovatieve arbeidsorganisatie in woonzorgcentra.
Presentatie
10 lessen om rekening mee te houden als je tijds- en plaatsonafhankelijk wil werken
Een overzicht van de do's en don'ts van telewerk, thuiswerk, flexdeskwerk, flexibele werkregelingen, …allemaal vormen van tijds- en plaatsonafhankelijk werken (TPOW).
Publicatie
Energiebarometer
De Energiebarometer is een tool ontwikkeld door Diverscity. Het brengt energiegevers en energievreters op het werk in kaart. Samen met het team ga je interactief op zoek naar manieren om veerkrachtiger aan het werk te blijven.
Instrument
Wijs Werken
Presentatie Trefdag VVSG 2017 Groep Gent, Praktijktafel "Het nieuwe werken"
Presentatie
Zelfroosteren: Een sociaal innovatieve manier van roosteren
Presentatie gegeven door Déhora op de VVSG Trefdag 2017
Presentatie
Beter voortdurende feedback dan jaarlijkse evaluatie.
Artikel uit Lokaal van Maart 2017 interview met Professor Frederik Anseel, verbonden aan de vakgroep bedrijfs-, arbeids- en organisatiepsychologie van de UGent.
Publicatie
Veerkracht in hrm-beleid: waar gaat het om?
Twee presentaties van het P+O- congres van 18 oktober 2016 omtrent veerkracht in HRM-beleid;
Presentatie
Veranderingsmanagement bij lokale besturen
Presentaties van het P+O- congres van 18 oktober 2016 van Daan Sorgeloos, adjunct-professor AMS / onderzoeker VUB / consultant gingkgo.
Presentatie
Zorgproject OCMW Hasselt: vele aspecten van een veranderingstraject
Project voorgesteld op het P+O congres van 18 oktober 2016 door Elke Sweldens, directeur personeel en organisatie, OCMW Hasselt.
Praktijkvoorbeeld
Leve de positieve illusie
Artikel uit Lokaal van december 2014, door Luk Dewulf.
Publicatie