Kwalificerende trajecten

© VVSG

Medewerkers die werken in een dienst thuiszorg, gezinszorg of een dienst (buitenschoolse) kinderopvang kunnen de opleiding tot verzorgende/zorgkundige of begeleider in de kinderopvang volgen. Dit kan in het deeltijds volwassenonderwijs en is mogelijk dankzij het VIA4-akkoord.

Sinds kort kunnen ook medewerkers uit de woonzorgcentra en de dienstencheque-afdelingen zich kandidaat stellen voor deze beroepsgerichte opleiding. Gezien de timing zal dit voor de meeste kandidaten pas vanaf februari 2021 kunnen. Wie snel is, kan mogelijk nog starten in september 2020 (op voorwaarde dat er nog voldoende plaatsen zijn in de CVO’s).

Terugbetaling voor de werkgever
Tijdens de opleiding kan de werkgever je vervangen. Hij krijgt hiervoor een financiële vergoeding. Om dit te regelen hebben de VVSG en de drie overheidsvakbonden afspraken gemaakt. Vanaf februari 2021 zal dit gebeuren op basis van forfait. Voor de medewerkers die reeds in opleiding zijn zullen er overgangsmaatregelen zijn.

Praktisch
Het volledig draaiboek met alle modaliteiten zal medio augustus online staan.

Stel je kandidaat voor de opleiding

  • Begeleider buitenschoolse kinderopvang: start in september 2020.
  • Begeleider kinderopvang (voor kandidaten die reeds over de kwalificatie begeleider buitenschoolse kinderopvang beschikken): start in september 2020.
  • Verzorgende: start inseptember 2020.
  • Zorgkundige (voor kandidaten die reeds over de kwalificatie verzorgende beschikken): start in september 2020.

Inschrijven kan via dit online kandidatenformulier. Let op: deadline om in te dienen is 31 augustus 2020 maar wacht niet te lang om zeker te zijn van een plaats in het CVO. Eventueel kan je reeds vooraf met het CVO contact opnemen en inschrijven voor een infosessie. De data staan op hun websites vermeld.

Getuigenis
Mindy Willems was aan de slag als poetsvrouw in de buitenschoolse opvang in Lovendegem en kon zich dankzij de kwalificerende trajecten omscholen tot kinderbegeleider. Lees haar volledige verhaal hier.

Meer info?
Vind je in onze folders onderaan deze pagina. Helaas zijn die nog niet aangepast aan de recente beslissingen. We komen graag ter plaatse in het bestuur voor verdere toelichtingen en info. Je kunt hiervoor contact opnemen via ktrajecten@diverscity.be of T 02/211 55 18